Make your own free website on Tripod.com
Dit schreef de pers over
"Onderste Baove"


Uit de "Westervoort Post" (woensdag 13 mei 1998)

Je moet er wat voor over hebben om de Westervoortse formatie Onderste Baove te volgen tijdens hun eerste buitenlandse trip. Maar het is beslist de moeite waard. Een week lang feest met maar liefst vier optredens. Kortom: kermis aan de Costa Brava.
"Hier begint de Europese triomftocht van Onderste Baove". Bassist Jan Bouman, tegenwoordig woonachtig in Zwolle, laat zijn gedachten op het strandterras aan de Costa Brava de vrije loop. De jeugdige bandleden kijken de nestor van de Westervoortse popmuziek ongeloofwaardig aan. Voor hen is de tour naar Pineda del Mar al een geweldige ervaring en nu gaat Bouman vertellen dat dit pas het begin is. De ervaren bassist, die een week lang opzien baart met sterke verhalen ('Als je me niet geloof vraag het maar aan jan van Leur, Rudie Lubbers of Jean-Louis Beerling die waren erbij") is op zijn beurt verbaasd over het onberispelijke gedrag van zijn jeugdige kamergenoten. "Ze liggen nog eerder in bed dan ik. Dat was wel anders toen ik zo jong was", aldus Jan Bouman, die het lokale San Miguel-bier meteen omdoopt in "SM-etjes", dat al snel een begrip is, ook bij de obers.
Erg veel is er niet te doen in Pineda del Mar als Onderste Baove er in Hotel Montemar neerstrijkt. Het is de eerste week van het nieuwe seizoen en er zijn nagenoeg alleen maar Nederlandse gasten. De trip naar Pineda is mogelijk gemaakt door Monique Stienissen, de zus van zanger Bert. Zij woont al bijna tien jaar aan de Costa Brava en werkt als entertainster in hotel Montemar. De optredens van Onderste Baove moeten de hotelgasten aansporen om 's avonds in het hotel vertier en vermaak te zoeken en niet bij de plaatselijke horeca. Tot groot genoegen van de directeur van Hotel Montemar slaagt Onderste Baove daar met vlag en- wimpel in. Tijdens de optredens glundert hij van oor-tot-oor want de vrolijke Texmex-muziek, waaronder een aantal hits van Rowwen HÍze, zorgt niet al-leen voor een feestelijke stemming, ook de drankomzet breekt zo vroeg in het seizoen alle records. De populariteit van Onderste Baove bij de andere hotelgasten neemt dan ook snel toe, hoewel ze van het Westervoortse dialect weinig verstaan. Vrijdagavond tijdens het laatste optreden zit de zaal bomvol en is het weer feest, in het normaliter zo rustige Hotel Montemar.
Het entertainment in het hotel maakt op het Westervoortse gezelschap een onuitwisbare indruk. Verantwoordelijk daarvoor is Peter, net uit Holland gearriveerd. Via een uitzendbureau is hij aan de Costa Brava terechtgekomen. En dat is voor hem even wennen, want bijna alles wat hij doet gaat nog fout. Achter het doek kondigt hij de Flamencodanseressen aan en het bedienen van de geluidsinstallatie loopt niet bepaald soepeltjes waardoor regelmatig de verkeerde muziek uit de boxen schalt. Onbetwist hoogtepunt is Peter's playback-act van Elvis Presley. Peters collega Monique wordt dan ook met de dag wanhopiger. Uit voorzorg wordt voor Peter na zijn eerste avond alvast 1 een plaatsje in de bus terug naar Westervoort gereserveerd. Maar zijn gestuntel werkt ook aandoenlijk en iedereen hoopt dan ook dat het met Peter deze zomer nog goed zal komen.
Maar niet alleen de muzikanten van Onderste Baove doen in Pineda van zich spreken. Ook de supporters timmeren behoorlijk aan de weg. Niet alleŽn in het hotel maar ook bij de weinige horeca-etablissementen die al geopend zijn. Zoals cafÍ De Tulp, dat al snel wordt omgedoopt in cafe' 't Hooge End als er een Spaanse Henkie Dorland wordt aangetroffen. Dichtbij Pineda ligt Callela, dat vermaard is om z'n uitgaansleven, maar ook daar is het nog bijzonder rustig. Disco Turism 35 vormt een uitzondering en Jan Bouman moet vroeg in de morgen zijn mening over zijn 'brave' kamergenoten herzien.
De uitbater van het Hollandse cafÍ/eethuis Jan Patat plukt de eerste dagen ook een graantje mee van de aanwezigheid van de dorstige Westervoorters. Er wordt zelfs overwogen op het plein voor zijn zaak een extra openlucht concert te geven op 1 mei, een nationale feestdag in Spanje. Maar Jan Patat wiens zaak enkele jaren geleden voor het laatst is schoongemaakt, weet het om duistere redenen bij de Westervoorters (1ees Theo en Thea Gerretzen en Bert en Tiny Neyman) te verbruien. Dit viertal heeft zichzelf tijdens de tour een 'coŲrdinerende functie' toebedeeld. Wat dat precies inhoudt wordt niemand duidelijk. Thea Gerretzen Laat overigens ook de aangekondigde onthulling over Bert Neyman achterwege. Dat wordt op de Westervoortse kermis ongetwijfeld vervolgd.
Maar de aanwezigheid van de Westervoorters blijft ook in het hotel niet onopgemerkt. Wie anders dan Riek van Bussel wint tijdens de bingo een koffiezetapparaat, verslaggeefster Karin Mulder van het Gelders Dagblad wint met de Grease-prijsvraag tijdens de back-to-the-fifties-avond een fles champagne, die de volgende ochtend tijdens het ontbijt wordt genuttigd en over het Westervoortse Mannekoor Karrespoor en de Flamenco-dansact van Theo Gerretzen hebben ze het in Pineda nu waarschijnlijk nog.
Uiteindelijk is iedereen bijzonder te spreken over Onderste Baoves Costa Brava-tour. De thuisblijvers zullen bij het aanhoren van de enthousiaste verhalen ongetwijfeld spijt hebben dat ze niet mee zijn gegaan. Toch zijn de meningen verdeeld of Pineda volgend jaar wederom zal worden bezocht. "Dit was uniek. Als je dat een tweede keer doet, kan het eigenlijk alleen maar tegenvallen. Maar wie weet denk ik er over een tijdje wel anders over. Het was als band in ieder geval een geweldige belevenis om dit eens een keer mee te maken", besluit accordeonist Ronny Gerretzen.

Copyrights Tom Smits Page Design
smitstom@worldonline.nl